Tips för dig som är pensionär och vill flytta utomlands

Det blir vanligare och vanligare för svenskar att flytta utomlands, till och med en del av vår äldre befolkning har börjat vidga sina vyer och bosätter sig i andra länder, som ofta ligger något längre söder ut. Det kan vara mycket trivsamt att på ålderns höst bosätta sig i ett varmare klimat, och kanske om man har möjlighet behålla en sommarstuga i Sverige. Det finns en hel del att tänka på innan man flyttar utomlands som pensionär, dels vill du vara säker på att du har kvar den pension du lever på, dels finns det några skattefrågor att tänka på och dels behöver man boka flyttfirma om man skall ha med sig sitt bohag utomlands.

Flyttar inom EU/EES och Schweiz

För dig som tar ut svensk allmän pension och flyttar inom EU så finns rätten till sjukvård och tandvård kvar i Sverige. Det är då viktigt att du ser skillnad på allmän pension och tjänstepension då de inte innefattar samma regler! Du kan även ansöka om att få sjukvård i det land du befinner dig genom att kontakta försäkringskassan. Be dem skicka relevant blankett för flyttfirmor stockholm och be även om instruktioner för ifyllandet av denna.

Angående sjukvård utomlands

Om du får godkänt på din ansökan om sjukvård utomlands så har du rätt till den sjukvård som ingår i det vårdsystem som landet du bor i tillämpar för allmänheten. Du betalar då den patientavgift som är gällande i det land du bor. Tänk då på att både vården och patientavgiften kan vara mycket annorlunda jämfört med hur vi har det i Sverige.

Om någon kräver ett pensionärsintyg

Det händer ibland att en vårdgivare i det land du befinner dig i kräver att se ett pensionärsintyg. Det kan du få utfärda från försäkringskassan till flyttfirmaistockholmslän.se genom att ringa deras kundtjänst och förklara ditt ärende.

Glöm inte att boka flyttfirma i tid

Att boka flyttfirma kan tyckas trivialt och enkelt när det tas upp i samband med mer komplicerat pappersarbete men det skall sägas att om du bokar flyttfirma för sent kan det innebär att bohaget inte kommer fram i tid. Det är i regel bra att boka flyttfirma ca 5 veckor innan en långdistansflytt om man vill vara säker på att få flytten utförd på givet datum. Alla flyttfirmor erbjuder inte långdistansflytt så var noga med att hitta en som gör det!