Att ha vänner som flytthjälp 

Det kostar pengar att flytta och det innebär en hel del slit att packa systematiskt. En flytt kan dessutom kräva god fysik samtidigt som den även kan vara psykiskt påfrestande. Då kan det vara guld värt att ha goda vänner som ställer upp som flytthjälp. 

 

Billigare än ett flyttföretag 

Att anlita ett flyttföretag kan kosta många tusenlappar, men att ha vänner som hjälper till blir flera gånger billigare. Flytten kanske tar lite längre tid men å andra sidan får man tillfälle att umgås och varför inte runda av flytten med en rejäl flyttfest? När man tar hjälp av vänner man känner behöver man inte heller tänka på att någon främmande är och rotar bland ens ägodelar. 

 

Försäkring saknas 

En nackdel med att ha vänner som flytthjälp är att det inte finns någon extra försäkring som täcker skador på föremål, eller som ger ekonomisk ersättning om något skulle försvinna. Det kan alltså vara klokt att ha extra koll på föremål man är rädd om. Kontrollera också med din hemförsäkring om de eventuellt kan ge ersättning. 

 

Bjud på något gott 

Alla som hjälper till med flytten behöver äta och dricka. Det är det minsta du som ska flytta kan bjuda på. Skaffa goda kalla drycker, erbjud lunch och middag. Snacks är också bra. Den klassiska flyttpizzan passar utmärkt i goda vänners lag. Tänk också på eventuella allergiker, personer som inte dricker alkohol och så vidare. 

 

Avisera flytten i tid 

Om du förlitar dig på att vänner ska hjälpa till med flytten är det klokt att avisera tidigt. På så vis är risken mindre att dina vänner är uppbokade på annat just när du ska flytta. Ofta vet man att en flytt  ska ske flera veckor, ofta månader innan flyttdagen. Be gärna fler vänner om hjälp än vad du tror kan behövas. Då har du backup om någon blir sjuk. Ju fler man är, desto fortare går också flytten och det blir inte lika slitsamt. 

 

Välj pålitliga personer 

Välj dina pålitligaste vänner när du ska flytta. Det kan hända att det ska flyttas värdesaker och det sista du behöver är misstanken att någon av dina vänner tagit sakerna. Tänk också på att personerna ska vara ansvarsfulla. De bör ha koll på hur saker ska lastas och vid transport ska de köra på ett sätt som gör att sakerna inte skadas. 

 

Viktigt att tänka på 

Tänk på att inte ta för givet att vännerna ska hjälpa dig och se även till att ställa upp för dem om de behöver hjälp. Tänk även på att alla inte har samma fysiska förutsättningar och dela upp bördan. Se också till att själv bära och jobba i den mån du kan. Du kan inte bara utnyttja dina vänner för att själv kunna sitta på en stol och titta på. Undantaget är förstås om du skadat dig, är sjuk eller liknande. Visa tacksamhet med de personer som faktiskt tar sig tid att hjälpa dig. De är riktiga vänner!